Αστεροσκοπείο Κρυονερίου

Γενικές πληροφορίες

Ο Αστρονομικός Σταθμός Κρυονερίου ιδρύθηκε το 1972. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη, αρχικά σε οικόπεδο 65 στρεμμάτων και αργότερα επεκτάθηκε σε 105 στρέμματα. Ο αστρονομικός σταθμός βρίσκεται στην Κορινθία, στη βόρεια Πελοπόννησο, μόλις 22 χιλιόμετρα μακριά από την πλησιέστερη πόλη, το Κιάτο.Το Αστρονομικό Παρατηρητήριο διαθέτει ένα τηλεσκόπιο ανακλαστήρα 1,2 m Cassegrain, εγκατεστημένο το 1975, το οποίο είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Το τηλεσκόπιο αναβαθμίστηκε το 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος ESA NELIOTA. Η αποστολή του είναι να παρακολουθεί τη σεληνιακή επιφάνεια για τις πτώσεις αντικειμένων κοντά στη γη. Τον Δεκέμβριο του 2017, το παρατηρητήριο απέκτησε τον κωδικό IAU Minor Planet Center (“L10”). Το τηλεσκόπιο διαθέτει επί του παρόντος τα ακόλουθα όργανα:

  • 2 φωτοηλεκτρικά φωτομέτρα για φωτομετρία αστεριών και νεφελωμάτων.
  • 1 φωτογραφική συσκευή για φωτογράφηση αστεριών.
  • 1 φωτογραφική συσκευή για φωτογράφιση πλανητών.
  • 1 φωτοηλεκτρικό φασματοφωτόμετρο.

Ένα παράθυρο στα αστέρια!

Το Αστεροσκοπείο χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ του κοινού και της αστρονομίας, προσφέροντας σε όποιον ενδιαφέρεται ένα παράθυρο στα αστέρια. Κάθε χρόνο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το Αστεροσκοπείο διοργανώνει εκδηλώσεις “Ανοιχτών Θυρών”, προσκαλώντας το κοινό να παρατηρήσει τα αστέρια και να λάβει νέες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Αστεροσκοπείο. Η εκδηλώσεις προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο και περιλαμβάνει: παρατήρηση ουράνιων σωμάτων μέσω τηλεσκοπίων, επίσκεψη στο εσωτερικό του αστρονομικού σταθμού, παρουσιάσεις και προβολές σχετικά με την αστρονομία κλπ.

Από το 1995, περισσότεροι από 7000 επισκέπτες έχουν επισκεφτεί το Αστεροσκοπείο, είτε κατά τη διάρκεια των “ανοιχτών θυρών” είτε μέσω ιδιωτικών περιηγήσεων. Οι φοιτητές της αστρονομίας, της αστροφυσικής ή παρόμοιων μαθημάτων μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επαγγελματική εκπαίδευση στη φωτομετρία διπλών και μεταβλητών αστεριών, αστρικών συστημάτων, απομακρυσμένων αντικειμένων του ηλιακού συστήματος κλπ. Συνολικά, μαθητές από τουλάχιστον είκοσι ελληνικά σχολεία επισκέπτονται το Παρατηρητήριο κάθε χρόνο.

Στατιστικά στοιχεία καιρού

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου διαθέτει ενσωματωμένο τον μετεωρολογικό σταθμό Davis Vantage Pro2, ο οποίος εκδίδει μηνιαία στατιστικά καιρού. Ο μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται περίπου 850 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου, σε έναν ιστό 5 μ. πάνω από το έδαφος. Η διάρκεια της νύχτας υπολογίζεται από 1 ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα έως 1 ώρα πριν από την ανατολή. Οι καιρικές συνθήκες που γίνονται αποδεκτές για παρατηρήσεις ορίζονται υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει υγρασία μικρότερη από 80% και ταχύτητα ανέμου μικρότερη από 15 m.

Οι οργανώσεις πολιτών στηρίζουν τον Αστρονομικό Σταθμό Κρυονερίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Κρυονερίου δραστηριοποιήθηκε το 1998 για την ανάδειξη του Αστεροσκοπείου, με την έμπρακτη υποστήριξή του στη συνδιοργάνωση με το Εθνικό Αστεροκοπείο Αθηνών των “Ανοιχτών Θυρών” και την διοργάνωση πολλών μεγάλων συναυλιών στον πλαίσιο αυτό, με σκοπό τη δημιουργία Πλανηταρίου.

Η Πρωτοβουλία Υποστήριξης Πολιτών και Οργανώσεων για τον Αστρονομικό Σταθμό Κρυονερίου ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2003. Στόχος της είναι η υποστήριξη και προώθηση του Σταθμού και των έργων του. Μετά την ίδρυσή της, η ΠΡΩAΣK μεσολάβησε σε μια σειρά συναντήσεων μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Νομού Κορινθίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την επίτευξη των τα ακολούθων έργων:

  • Εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού
  • Εγκατάσταση σεισμογραφικού σταθμού
  • Επισκευή και διεξαγωγή εργασιών συντήρησης στο τηλεσκόπιο και στο κτίριο που το φιλοξενεί
  • Κατασκευή μεγάλης αίθουσας συνεδριάσεων με δυνατότητα ψηφιακών προβολών σε μεγάλη οθόνη (Πλανητάριο)

Η ΠΡΩAΣK υποστήριξε ενεργά αυτά τα έργα, με στόχο την προώθησή τους για ένταξη σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και πιστεύει ότι η υποστήριξη του Αστρονομικού Σταθμού Κρυονερίου πρέπει να θεωρηθεί προτεραιότητα από τις τοπικές και περιφερεικαές αρχές, καθώς διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην καλλιέργεια της επιστημονικής και εκπαιδευτικής ζωής σε ολόκληρη την περιοχή. Το δημόσιο πρέπει να επενδύσει στην προώθηση της επιστημονικής υποδομής και στην κτιριακή επέκταση του Σταθμού με το Πλανητάριο, η οποία θα αποφέρει τεράστια οφέλη σε ολόκληρη την περιοχή.