Μονοπάτι πεζοπορίας Λέχοβα

Γενικές πληροφορίες

Το μονοπάτι πεζοπορίας Λέχοβα επικαλύπτεται με το μονοπάτι Καραμάνου μέχρι τον κεντρικό άσφαλτο.Από εκεί, το μονοπάτι των δύο ποδιών πηγαίνει μαζί για άλλα 100 μέτρα, μέσα από το δάσος, και στη συνέχεια το μονοπάτι χωρίζεται σε δύο: το ένα προς τα αριστερά θα σας οδηγήσει στο σπήλαιο του Καραμάνου και το ένα προς τα δεξιά θα σας οδηγήσει στη Λέχοβα Μοναστήρι.

Αφού χωρίσουν, το μονοπάτι Lechova συνεχίζει απότομα για περίπου 80 μέτρα, στη συνέχεια ισοπεδώνει και παραμένει έτσι μέχρι το τέλος.Μετά από 5 ακόμη λεπτά με τα πόδια μέσα από το μονοπάτι του δάσους, θα βγείτε στην κύρια λωρίδα της χώρας που έχει δύο διακλαδώσεις.Για να συνεχίσετε την πεζοπορία σας, θα επιλέξετε τον αγροτικό δρόμο προς τα αριστερά και θα το παραμείνετε μέχρι να φτάσετε στην επιβλητική πέτρινη πύλη του μοναστηριού Lechova.

  • Απόσταση: _____ χλμ 
  • Διάρκεια: _____ λεπτά. 
  • Δυσκολία: μεσαίο 
  • Εργαλεία πεζοπορίας: μπότες πεζοπορίας, μπουκάλι νερό, hinking hatt, πόλοι πεζοπορίας (εάν χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη) 
  • Αξιοθέατα: Σπήλαιο Καραμάνου, Μοναστήρι Λέχοβα.

Ιστορία

Το μοναστήρι Lechova χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και, έκτοτε, λειτουργεί ως ορθόδοξο μοναστήρι. Η εκκλησία ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 1980 με χρηματοδότηση από _______. Το μοναστήρι είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες κάθε μέρα από _____ το πρωί έως ____ το μεσημέρι. Τις Κυριακές και άλλες χριστιανικές αργίες, άνθρωποι από κοντινά χωριά και άλλες περιοχές έρχονται για να γιορτάσουν μαζί τη Λειτουργία, μετά την οποία απολαμβάνουν μια μικρή γιορτή στην τραπεζαρία του ιδρύματος.

Η κύρια εκκλησία χτίστηκε τον 14ο αιώνα δίπλα σε μια παλαιότερη, μικρότερη – από τον 11ο αιώνα, ο οποίος είναι πλέον ενσωματωμένος στην κύρια εκκλησία, στη δεξιά πλευρά του. Το εκκλησάκι χτίστηκε πάνω από τα θεμέλια ενός αρχαίου ελληνικού σανατορίου Ασκληπιού και έχει τη μορφή βυζαντινής εκκλησίας σταυροειδούς τετράγωνου με οκταγωνικό τρούλο. Το μωσαϊκό στο πάτωμα περιέχει μικρά πολύχρωμα κομμάτια μαρμάρου, συνδυασμένα για να σχηματίσουν εξαιρετικές γεωμετρικές διακοσμήσεις. Καθώς μπαίνετε, ένα μωσαϊκό πολύ λεπτών τεσσάρων απεικονίζει ένα πουλί με μακρύ λαιμό και μακριά, λεπτά πόδια που ζούσαν στην περιοχή, αλλά τώρα εξαφανίζεται.

Το μοναστήρι φιλοξενεί ένα αντίγραφο του εικονιδίου «Η Παναγία της Λέχοβας» που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το αρχικό εικονίδιο μεταφέρθηκε από το μοναστήρι, όπως είχε προηγουμένως κλαπεί, στη δεκαετία του 1980 και τεμαχίστηκε σε 4 κομμάτια για διευκόλυνση της παράνομης μεταφοράς του στο εξωτερικό. Με τη βοήθεια της Ιντερπόλ, το εικονίδιο θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να αποκατασταθεί και να επιμεληθεί.

Φυσικό τοπίο

Αυτό το μονοπάτι ξεκινά κοντά στο Αμφιθέατρο του χωριού Κρυονέρι (Ματσάνη) και περνά μέσα από μια δασική περιοχή, καθώς και μια περιοχή με αμπελώνες και οπωρώνες μήλων. Ένα ασυνήθιστο γεγονός για αυτήν την περιοχή είναι ότι οι αμπελώνες αναπτύσσονται παράλληλα με ένα πευκοδάσος. Κανονικά, υπάρχει διαφορά ύψους τουλάχιστον 200 μέτρων μεταξύ του φυσικού οικοτόπου των δύο τύπων βλάστησης.

Από την αυλή της Μονής Lechova μπορείτε να απολαύσετε μια μαγευτική θέα στον Κόλπο της Κορίνθου με τα δύο μικρά νησιά των Αλκιωνίδων.