Χορωδία

Γενικές πληροφορίες

Η χορωδία «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του εφημέριου Κρυονερίου πατέρα Παναγιώτη Θεοδώρου και απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από νέους ανθρώπους του Κρυονερίου και της γύρω περιοχής, που αν και έχουν ελάχιστες μουσικές γνώσεις. κατάφεραν χάρη στην αγάπη τους για την παραδοσιακή μας μουσική και τη σκληρή δουλειά, υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της χορωδίας, να παρουσιάσουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εμφάνιση της χορωδίας «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», της ενορίας Κρυονερίου, στις 17 Ιουλίου 2014, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Εβδομάδας Κρυονερίου, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου.

Η χορωδία που συνοδεύονταν από ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων, και υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδάσκαλου Παναγιώτη Ξένου, παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, διάρκειας μιάμισης ώρας, με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια, απ’ όλο τον ελληνικό χώρο. Από την Πόλη ως τη Ρούμελη και από τα ιωνικά παράλια και το Αιγαίο, μέχρι τη Θράκη, τη Μακεδονία, και την Ήπειρο, με τους ρυθμούς να εναλλάσσονται καταδεικνύοντας τον ανυπέρβλητο μουσικό πλούτο και την ομορφιά της δημοτικής μας παράδοσης, η χορωδία ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό, από το οποίο και καταχειροκροτήθηκε.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης στην ορχήστρα που συνόδευσε τη χορωδία, η οποία απαρτίζεται από εξαιρετικά ταλαντούχους νέους μουσικούς της περιοχής μας, που συνέβαλε καθοριστικά στην, κατά κοινή ομολογία, πολύ επιτυχημένη δουλειά που παρουσιάστηκε.

Το πρώτο μουσικό άλμπουμ της Χορωδίας

Μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς, η Χορωδία κυκλοφόρησε το πρώτο της μουσικό άλμπουμ.Ακόμα κι αν, στην αρχή, τα μέλη της Χορωδίας είχαν λίγες μουσικές γνώσεις, με τη θερμή ενθάρρυνση και καθοδήγηση του Παναγιώτη Ξένου, του συντονιστή του quire και του Παναγιώτη Θεοδώρου, της ενορίας της Αγίας Τριάδος Κρυονέρι, το έργο τους είχε κερδίσει τις καρδιές του ευρύτερου κοινού στοη περιοχή.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια, μερικά από τα οποία είναι εκατοντάδων ετών, που τραγουδήθηκαν από τους παππούδες και τις μητέρες της Χορωδίας.Η χορωδία και η ορχήστρα προσέφεραν μια μοναδική ερμηνεία σε αυτά τα τραγούδια, παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην προώθηση και αναζωογόνηση του τοπικού πολιτισμού, με τη συμμετοχή ολόκληρης της τοπικής κοινότητας.

Φτάσαμε εδώ, στην παραγωγή αυτού του δίσκου τον οποίο σας παρουσιάζουμε ταπεινά.

Φτάσαμε εδώ τρία χρόνια μετά τη σύσταση της χορωδίας μας, που έγινε μετά από πρωτοβουλία του εφημέριου της ενορίας Αγίας Τριάδος Κρυονερίου, πατήρ Παναγιώτη Θεοδώρου και που συνεχίζει μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο να στηρίζει θερμά την προσπάθεια αυτή. Οδηγός μας, ο μουσικοδιδάσκαλος και μαέστρος της χορωδίας Παναγιώτης Ξένος.

Όλοι όσοι συμμετέχουμε, άντρες και γυναίκες, κάτοικοι του Κρυονερίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με λίγες ή και καθόλου μουσικές γνώσεις, αλλά με πολύ κέφι, μεράκι και κατάθεση ψυχής, «τολμάμε» και σας παρουσιάζουμε αυτά τα τραγούδια. Τραγούδια που εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έχουν ειπωθεί από αμέτρητα στόματα του λαού μας και τώρα και από τα δικά μας. Ελπίζουμε να σταθήκαμε αντάξιοι συνεχιστές, που κόντρα στα κελεύσματα της εποχής, επιμένουμε στην παράδοση του τόπου μας.

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε, με ακόμα περισσότερο κέφι, να λέμε τα όμορφα τραγούδια της πατρίδας μας, τα οποία είναι φτιαγμένα και απευθύνονται σε ανθρώπους μερακλήδες.

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ στον Ξενώνα ΕΛΙΣΣΩΝ στο Κρυονέρι Κορινθίας, στους χώρους του οποίου έγινε η ηχογράφηση.