Το μονοπάτι «Καραμάνος»

Το σπήλαιο Καραμάνου (842 μ.) Βρίσκεται σε μια δασώδη πλαγιά, 2 χλμ. νοτιοδυτικά του Κρυονερίου. Το μονοπάτι πεζοπορίας ξεκινά από το Αμφιθέατρο και μετά συνεχίζει ανηφορικά, προσφέροντάς σας μια υπέροχη θέα στον Κορινθιακό Κόλπο. Βόρεια μπορείτε να δείτε τον Παρνασσό απέναντι στη Στερεά, ο οποίο το χειμώνα είναι χιονοσκεπής, σε όμορφη αντίθεση με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Αυτό το μονοπάτι είναι ιδανικό για κάθε εποχή, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κάθε χρόνο μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 1 Φεβρουαρίου, στις Αλκυονίδες Ημέρες οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν ακόμη και τους 20 βαθμούς Κελσίου! Αυτό το συνηθισμένο στην Ελλάδα μετεωρολογικό φαινόμενο εξηγείται από διάφορους μύθους και θρύλους. Ένας από αυτούς αφηγείται την ιστορία του Δία, που ερωτεύτηκε τρελά ένα όμορφο κορίτσι που ονομάζονταν Αλκυόνη. Επειδή ζήλεψε την ομορφιά της, την μετέτρεψε σε λευκό θαλασσοπούλι και για να αντισταθμίσει τη θλίψη της, της αφιέρωσε έναν κομμάτι καλοκαιριού στο μέσον του χειμώνα, για να γεννάει τα αυγά της.

Komoot Route

  • Απόσταση: 1,5 χλμ
  • Διάρκεια: 29 λεπτά 
  • Δυσκολία: μεσαία 
  • Εξοπλισμός πεζοπορίας: μπότες πεζοπορίας, μπουκάλι νερό, καπέλο πεζοπορίας, μπατόν πεζοπορίας (εάν χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη) 
  • Αξιοθέατα: Σπηλιά Καραμάνου, Σπηλιά Τζακαρά, Μοναστήρι Λέχωβας.

Ιστορία

Αυτό το μονοπάτι έχει ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία του χωριού και χρησιμοποιήθηκε ως διαφυγή από τις συχνές επελάσεις του γερμανικού στρατού κατοχής, ο οποίος έψαχνε για αντάρτες.

Το 1941, όταν η ναζιστική Γερμανία κατέλαβε την Ελλάδα, πολλές εβραϊκές οικογένειες από την Αθήνα έπρεπε να φυγαδευτούν σε απομακρυσμένα χωριά στα βουνά της Πελοποννήσου. Μια τέτοια εβραϊκή οικογένεια βρήκε καταφύγιο στο Κρυονέρι (που ονομαζόταν Ματσάνι εκείνη την εποχή). Οι χωρικοί αρνήθηκαν να τους παραδώσουν στους Ναζί και προτίμησαν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να τους προστατεύσουν, υπό την καθοδήγηση του ιερέα Παπά-Αθανασούλη.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, οι άνδρες και η εβραϊκή οικογένεια κατέφευγαν σε σπηλιές, μεταξύ των οποίων και αυτή του Καραμάνου. Στη συνέχεια, θα κάλυπταν την είσοδο του σπηλαίου με κλαδιά δέντρων, αφήνοντας πίσω τους ένα κομμάτι του ουρανού σε εκείνες τις στιγμές αναταραχής. Για το θάρρος τους, οι χωρικοί στο Κρυονέρι βραβεύτηκαν με το βραβείο των «Δικαίων των Εθνών» του Ισραηλινού ιδρύματος Ολοκαυτώματος Yad Vashem τον Νοέμβριο του 2018.

Η εμπειρία της εβραϊκής οικογένειας που κρύφτηκε από τους χωρικούς το 1943 για ένα χρόνο περιγράφεται στην ταινία: «Ένα κομμάτι ουρανού». 74 χρόνια μετά, η Ρίφκα Καμχή-Γιακόμπι, ένα μικρό παιδί 6 ετών εκείνη την εποχή, επισκέφτηκε ξανά το χωριό τον Ιούνιο του 2017 και αφού ξαναέσμιξε με τους τότε συμμαθητές της στο Κρυονέρι (τότε Μάτσανι), αποφάσισε να φέρει όλη την οικογένειά της για να αποτίσει φόρο τιμής στους χωρικούς και να τους δείξει την ευγνωμοσύνη της. Τον Σεπτέμβριο του 2017, επέστρεψε συνοδευόμενη από 70 άτομα από της οικογενείας της, πραγματοποιώντας μαζί τους επίσκεψη στη σπηλιά του Καραμάνου, όπου και κρυβόταν στην Κατοχή.

Για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στο χωριό, η οικογένεια προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα ανακαίνισης του αμφιθέατρου Κρυονερίου. Μαζί με τους κατοίκους του χωριού συναντήθηκαν στο αμφιθέατρο για να γιορτάσουν το σμίξιμο ύστερα από τόσα χρόνια.

Φυσικό τοπίο

Αυτό το μονοπάτι διασχίζει ένα μικρό δάσος με θάμνους, άγριες φράουλες (arbutus unedo), βότανο θυμάρι, άγρια ρίγανη, κ.λπ. Μικρές πατουλιές κυκλάμινων και λουλουδιών κρόκου θα συνοδεύουν τα βήματα σας καθώς ανεβαίνετε. Περιστασιακά, μπορεί να συναντήσετε αλεπούδες, λαγούς και αγριογούρουνα, αλλά οι πιθανότητες τέτοιων συναντήσεων είναι μικρές, καθώς αυτά τα ζώα συνήθως αποφεύγουν τους ανθρώπους.

Το έδαφος είναι βραχώδες, μερικές φορές απότομο, επομένως συνιστάται ιδιαίτερα να φοράτε κατάλληλες παπούτσια πεζοπορίας. Καθώς ανεβαίνετε ανηφορικά, το χωριό θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας, πολύχρωμο και ζωντανό, με τα πολυάριθμα χτήματα με σταφύλια και χαμηλότερα στην κοιλάδα με ελαιόδεντρα. Πιο μακρινά, ο Κόρινθος και τα δύο μικρά νησιά των Αλκυονίδων θα σας μαγέψουν με το υπέροχο μπλε κοκτέιλ τους, με χρώματα που αλλάζουν ανάλογα με τον καιρό. Από την άλλη πλευρά, καθώς αφήνετε τον Κορινθιακό κόλπο πίσω σας, με κατεύθυνση προς τη σπηλιά του Καραμάνου, θα αντικρύσετε μια βαθειά κοιλάδα με καταπράσινο δάσος και με εντυπωσιακά τοπία.